Usein kysyttyjä kysymyksiä koskien Baby-Vac Nenäimuria
Jos sinulla tulee mieleen mitä tahansa kysyttävää koskien nenäimuria, laitathan sähköpostia osoitteeseen info@nenaimuri.fi. Vastaamme kysymykseesi mahdollisimman pian!
Lue myös Baby-Vacin maahantuojan Anninan tarina nenäimurista!
Eikö ole liian radikaali tapa puhdistaa vauvan nenä pölynimurilla?
Ei ole. Nenäimuri imee liman pölynimurin avulla, mutta ei pölynimurin koko voimalla. Nenäimuri mukauttaa itsensä oikeaan imutehoon. Pölynimuri imee jatkuvalla imuteholla, mikä mahdollistaa liman poistamisen joka paikasta nenästä. Tunne on sama kuin itse niistäisi voimakkaasti.
Onko nenäimurin käyttö kivuliasta lapselle? Onko se epämukavaa?
Nenäimurin käyttö ei ole kivuliasta. Lapset eivät yleensä tykkää, jos heidän nenäänsä kosketaan, mutta korvakipu ja muut lisätaudit voivat olla vakavampia sekä kurjempia. Jos limaa ei poisteta kunnolla nenäimurin avulla, on todennäköisempää saada myös lisätauteja.
Voidaanko nenäimuria käyttää vastasyntyneille?
Kyllä tietenkin, jos vauva on limainen ja tukkoinen. Vauva ei osaa hengittää suun kautta, jolloin se ei myöskään pysty imemään tai nukkumaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että lima saadaan poistettua.
Voiko nenäimurin liittää mihin tahansa pölynimuriin?
Voi liittää, kunhan teleskooppivarren saa irti, jolloin nenäimurin saa kiinni pölynimurin suuttimeen.
Voiko nenäimuria käyttää keskuspölynimurin kanssa?
Voi käyttää, mutta imutehoa on syytä pienentää ohivirtausventtiilillä, joka onnistuu aukaisemalla imurin suuttimessa olevan ”läpän / aukon” auki.
Kuinka usein nenäimuria tulisi käyttää?
Niin usein kuin vauva / lapsi on tukkoinen tai hänen tarvitsisi niistää.
Onko nenäimurin käytössä mitään sivuvaikutuksia?
Ei ole, se on sama asia kuin nenän niistäminen.
Onko välttämätöntä käyttää pölynimuria?
Limaa ei saa poistettua nenästä riittävän hyvin ellei ole saatavilla jatkuvaa / vahvaa imua.
Eikö lapsi pelkää nenäimuria?
Riippuu lapsesta. Jotkut pelkäävät aluksi, mutta tottuvat tähän myöhemmin. Jotkut lapset haluavat käyttää nenäimuria jopa itse, mutta on parempi, jos vanhemmat käyttävät laitetta.
Onko toimenpide hygieeninen?
Nenäimurin ei tarvitse olla steriloitu. Riittää, kun nenäimurin imupään keittää ajoittain. Jos käytät nenäimuria jatkuvasti, riittää, kun pesee koko nenäimurin saippuavedellä ja huuhtelee sen.
Liman poistamisen tärkeys nenästä
Tukkoinen nenä on hyvin yleinen vauvoilla ja taaperoilla. Taaperot kärsivät kuumeesta keskimäärin kuusi kertaa vuodessa. Tämä tarkoittaa tulehdusta limakalvoissa ja nenäonteloissa, joka on usein virusperäistä. Jos tautia ei hoideta ajoissa ja oikeaan aikaan, sitkeä lima muuttuu bakterien kasvualustaksi. Tässä tapauksessa juokseva lima muuttuu sakeaksi ja märkiväksi, mikä voi aiheuttaa hengitystieongelmaa ja tulehduksia kuten keskikorvan-, poskionteloiden- ja keuhkoputkien tulehduksen.
Vastasyntyneet ja taaperot osaavat hengittää ainoastaan nenän kautta ja jos he eivät pysty hengittämään nenähengitystä, voi esiintyä vakavia hengitysongelmia. Tämä tekee myös vanhempien lasten olon epämukavaksi. Välttääkseen tai ennaltaehkäistäkseen epämukavuutta sekä hengitystieongelmia sitkeä nenän tukkoisuus tulisi poistaa. Vanhemmat lapset osaavat niistää nenänsä, mutta vastasyntyneet ja taaperot eivät tähän itse pysty. Tämän vuoksi tukkoisuus on mahdollista poistaa imemällä. Moottoroidut imut ovat saatavilla vain sairaaloissa, joten imeminen useaan kertaan päivässä on mahdotonta. Tukkoisuus pitää imeä niin usein, kuin aikuinen niistäisi nenäänsä. Tähän tarkoitukseen nenäimuri on täydellinen. Sitä voidaan käyttää vastasyntyneiden tapauksissa myös. Imeminen ei satuta tai tee haittaa nenän limakalvoille. Se on testattu kliinisesti kansainvälisissä tutkimuslaitoksissa. Laite imee liman imurin avulla, mutta ei sen täydellä voimalla. Imuri mukauttaa itse itsensä.
Käytettäessä nenäimuria tulee imuri pysäyttää, jos nenäimurin kerääjään ei tule limaa. Turvonneet limakalvot voivat aiheuttaa myös tukkoisuutta, mitä ei tietenkään voida poistaa nenäimurilla. Jos kyseessä on kuume, joka kestää enemmän kuin muutaman päivän, tulee kääntyä lääkärin puoleen allergioiden, kitarisojen tai muiden komplikaatioiden pois sulkemiseksi ja arvioimalla antibioottien tarpeen.